Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Alsó vagy felső? Ki mondja meg?

Kétfecske - 2023. 03. 06. 22:11:35

A Szoknyagyár kínálatában megjelentek az alsószoknyák. Vagy nem.

Én személy szerint a réteges öltözködés híve vagyok. Télen-nyáron szoknyában járok, és csak a legnagyobb kánikulában szoktam egy szoknyát viselni. Azon kívül mindig van rajtam legalább 2-3-4. Nem viccelek!

A népviseletekben is mindig van alsószoknya a nőkön, ez az alsónemű. A 20. század első felében még bugyogót se hordtak, persze, hogy kellett a sok réteg.  

Dédanyám vászon-, nagyanyám nejlonkombinéban járt, még anyám is hordta a 80-as évek első felében. A női nadrágviselet általánossá válásával eltűntek a kombinék, alsószoknyák a ruhásszekrényekből, pedig ezek nagyon hasznos ruhadarabok voltak. Emlékszem, anyámnak voltak különálló alsószoknyái is, azokhoz a szoknyáihoz vette fel, amikben nem volt belevarrott alsó. 

Az alsószoknya egyik szerepe a melegítés, a +1 réteg. A másik, hogy ne tapadjon a harisnyához a felsőszoknya. De lehet vele extrázni is: nagyon tuti, ha egy szebb alsó kivillan a felsőszoknya alól.

Ezek az alsók, amiket a Szoknyagyárban megtalálsz, mind a hulladékban végezték volna, ha nem kerülnek hozzám. Ilyen szép hímzések és csipkék! Mindegyik értékes anyag, benne van a gyapot fonallá, majd szövetté válásának víz-, energia- és munkaerőigénye, a hímzéssel beletett munka, meg még ki tudja, mi minden. Kár lenne mindezt elpazarolni!

Egyébként meg ki mondja meg, hogy mi az alsószoknya, mi a felső? Bármelyiket veheted bárhova! Rövidet, hosszút, még hosszabbat. Ajánlom, hogy próbáld ki, variáld, rétegezz, játssz el a szoknyahosszakkal, ezzel különleges színt vihetsz az öltözködésedbe!

Én nagyon szeretem, ha a legalsó a leghosszabb, és egyre rövidülnek a felsőbb rétegek. Például így: