Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

*fel nem használt alapanyag - mi az?

Kétfecske - 2023. 03. 02. 13:11:23

Mit jelent, hogy egy szoknya "100% újrahasznosított, fel nem használt alapanyagból készült"? 
A Szoknyagyár termékeinek leírásában gyakran találkozhattok ezzel a meghatározással. Pl. Blanka is egy fel nem használt anyagból készült szoknya. (Annyira szép szerintem a színe, mintája, hogy nem lehetett veszni hagyni.)

Rengeteg olyan textil (méteráru, rövidáru, gomb, cipzár, kellék) van a világban, amit legyártottak, valaki egyszer megvásárolta, de mégsem varrt belőle semmit. Évekig/évtizedekig őrizgette, hogy majd jó lesz valamire, de a lányai nem tudnak varrni, az unokáit nem érdekli, fel se vennének ilyet, már nem divat a varratás. Ő már megöregedett, nem lát jól, fájnak az ízületei, nem varr már semmit. Kidobni sajnálja, hiszen valamikor azért vette, mert megtetszett neki, volt valami elképzelése belőle.

Nagyon sokszor hallottam már ehhez hasonló történeteket, és sok-sok zsáknyi ilyen anyagot kaptam ismerősöktől. Az eredeti tulajdonosnak valamilyen okból nem kell, de kidobni nagyon sajnálná.
Mert ugye nem szemétbe való, sose hordták, meg se varrták, tiszta új (10-20-30-40 évesen is tiszta új) anyag. Van, amikor az örökösöktől kapom meg a nagymama régi megvarratlan anyagait, gombjait, cérnáit, és én ennek nagyon örülök. Ezek régi jó minőségű, tartós dolgok még a fast fashion előtti időkből. Sokszor kapok olyat is, amit még régi magyar textilgyárakban, szövő-kötőüzemekben készítettek. Jók ezek, mert van bennük anyag!

Itt van példának Klára is: egy nagyon szép, fel nem használt, türkizes zöldesszürke gyapjúszövetből készült téli maxiszoknya. Gyapjú! És gyönyörű!!! Szerintem ezt az anyagot kidobni vétek!!!

Fel nem használt anyagból varrni is újrahasznosítás.

 

A cikkben szereplő fotókat Gaál Anikó és Iliás-Nagy Katalin készítette.