Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Hogy használok-e műszálas anyagot?

Ma már sok környezettudatos ember ódzkodik a szintetikus anyagoktól. Igen, van számos ellenérv, egyet is értek vele, én mégis varrok műszálas ruhákat. Hogy miért?

Az ellenzők pl. ezekért utasítják el a műszálas anyagokat:

- kőolajszármazék

- az előállításuk környezetszennyező (de ez a természetes anyagoknál is előfordul)

- szintetikus vegyi anyag ér a bőrünkhöz, vannak, akik erre érzékenyek

- gyakran nem jó légáteresztő, emiatt izzasztó

- elektrosztatikus feltöltődést eredményez

- mikroműanyaggal szennyezzük a vizeket

- több 100 év múlva bomlik le

- a kevert anyagokat nem igazán lehet újrahasznosítani

Ez mind igaz! Egyet is értek vele!
Én nem vásárolok új műszálas ruhákat, mert nem támogatom az új szintetikus szálak előállítását. Azonban ez nem azt jelenti, hogy nem varrok műszálas anyagokból.

Sokszor hoznak hozzám zsákszámra fel nem használt, megvarratlan anyagokat, amik között jócskán található szintetikus szövet is. Gondolkodtam sokat, hogy ezekkel mit tehetnék? Lehetne az is, hogy ami nem természetes szálból (pamut, len, selyem, gyapjú, stb) készült, azt elutasítanám, kidobnám.

Mi történne akkor? Az az anyag, amiben benne van az alapanyag, a gyártás, a kezelés, az összes beletett erőforrás értéke, az menne a szeméttelepre, és ott rohadna évszázadokig, anélkül, hogy bármi haszna is lett volna az előállításának. 
A szeméthegyek csak még jobban nőnének, és minden-minden fölöslegessé válna, ami az előállításával járt.

Tehát azért varrok műszálas anyagokból is, hogy késleltessem a hulladékká válásukat. Hogy egyáltalán legyen értelme annak, hogy azt valamikor legyártották. És, hogy minél később kerüljenek a szemétbe, égetőbe.

Ha egyetértesz ezzel, válassz Te is a Szoknyagyár kínálatából! Vannak itt természetes és szintetikus anyagok is, de tényleg mind újrahasznosított. Mindegyik terméknél feltüntetem ezeket az információkat, nézd meg például Rézit vagy Karolinát.

Ha többet akarsz olvasni a témáról: a Zöld Gardrób összehasonlítja a természetes és szintetikus anyagokat ebben és ebben a cikkben, ajánlom figyelmedbe!