Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Rólam

  • Mert nem lehet az enyém a világ összes szoknyája - ezért varrok másoknak is.  
  • Van körülöttem rengeteg értékes alapanyag - ezért készítek újrahasznosított ruhákat. 
  • Minél kevésbé szeretnék hozzájárulni a szeméthegyek növeléséhez - ezért dolgozom hulladékmentesen. 

Kocsis Angéla vagyok, a Kétfecske alapítója, magyar-lengyel szakos bölcsész, közösségfejlesztő, női szabó, textil újrahasznosító, kézműves játszóházvezető, környezettudatos szoknyás nő. 

A Kétfecske a textil újrahasznosítás több ágát is magába foglalja: retextil szemléletformálás, kézműves foglalkozások, környezettudatos közösségi projektek és persze fenntartható ruhák.  

Egyszer régen egy táncostársamtól hallottam azt, hogy a néptáncos szoknya csak egy nagy téglalap, aminek a teteje össze van ráncolva. Hát ha tényleg ennyi, akkor miért ne tudnám megcsinálni? - gondoltam. Egy varrónő ismerősöm tanácsaival ellátva megvarrtam az első szoknyámat egy használt ágyneműből, ami ráadásul - ekkor még tudattalanul - hulladékmentes módon készült. Ezt követték további alsók, próbaszoknyák a tánccsoportom tagjainak. Életem első komoly ruhája a saját rábaközi viseletem volt. Ettől kezdve ontottam a szoknyákat magamnak, barátnőknek, közben női szabó képzettséget szereztem, ahol egyéb ruhafajták varrását is megtanultam.  

A szakma megszerzése után egy ideig varrtam átlagosan szabott ruhákat is, de egyre inkább a hulladékmentesség felé fordult az érdeklődésem, melyhez elég sok gondolatot merítek az észszerűen anyagtakarékos népi ruhakészítésből.

Az utóbbi években számos egyedi ruhát készítettem a megrendelő igényeinek, méreteinek megfelelően: menyasszonyi ruhákat, menyecskeruhákat, fellépőruhákat koncertre, tévészereplésekre, alkalmi és hétköznapi szoknyákat.

És hát világos, hogy szoknya: már majdnem 10 éve csak szoknyában járok, nincs is igazi nadrágom. Ezt is az élet hozta magával: egyszer valahogy nyár közepe felé vettem észre, hogy már hónapok óta szoknyát hordok. Aztán így maradtam, télen-nyáron. Nagyon jó egyébként, én azelőtt nagyon felfázós voltam, derékmelegítők garmadáját próbáltam a farmerjaimhoz. Mióta csak szoknyákat viselet, a derekam, a medencém védve van, sose fázok fel, semmilyen évszakban. 

Most van itt az idő: rengeteg anyag vár a polcokon, rengeteg ruhaterv a fejemben, úgyhogy beindult a Szoknyagyár, hogy környezettudatos Kétfecske szoknyákhoz juthassatok hozzá Ti, akiknek fontos a bolygó védelme, a fenntarthatóság, a hulladékcsökkentés, a környezettudatos divat. 

Itt a Szoknyagyárban mindenből csak egy darabot találtok, az újrahasznosítás már csak ilyen. Addig csapjatok le rá, amíg lehet! Jó válogatást kívánok! Itt mindjárt lehet is kezdeni: